Jätehuollon tärkeät käsitteet

  

 

Jätehuoltomääräykset (Miten laki meitä ohjaa)

TÄRKEÄT JÄTEHUOLTOMÄÄRÄYKSET

Laukaan kunnan alueellakin jätehuoltoviranomaisena toimii Jyväskylän seudun jätelautakunta. Uudet jätehuoltomääräykset otettiin käyttöön 1.6.2017. Määräykset ohjaavat jätteiden keräämistä, lajittelua, kuljettamista, hyödyntämistä ja käsittelyä.

Jätelaki koskee jätettä ja sen syntymisen ehkäisyä, sen vaarallisten ominaisuuksien vähentämistä, jätteen hyödyntämistä, jätehuollon järjestämistä sekä roskaantumisen ehkäisemistä ja roskaantuneen alueen puhdistamista.

Kompostointi (näin kierrätät oikein)

Tiesithän, että noin kolmasosa kotitalousjätteestä voidaan kierrättää kompostoimalla?

Ruokajätteestä tehty komposti soveltuu erinomaisesti mm. puutarhan maanparannusaineeksi ja lannoitteeksi.

Kompostointi alkaa jätteen syntypaikalla esim. keittiössä. Kaikki biologisesti hajoavat eli biojätteet kerätään erikseen vesitiiviiseen kannelliseen astiaan.

Kompostiin voidaan laittaa kaikki ruoantähteet sekä puutarhajätteitä (kaikki elävä materiaali). Myös pehmopaperia, teen- ja kahvinporoja, siivoustomua ja silputtua paperia voidaan laittaa jonkin verran kompostiin. Kompostointiolosuhteet saadaan pidettyä suotuisina, kun kompostiin sekoitetaan tai laitetaan tuoreiden jätteiden sekaan kerroksina esimerkiksi haketettuja oksia ja puunkuorisilppua.

Kompostoinnista on tehtävä kirjallinen ilmoitus jätelautakunnalle.

Kaatopaikalla biojäte
– mätänee aiheuttaen
   hajuhaittoja ja valumavesiä
– tuottaa ilmakehään metaania
– houkuttelee rottia ja lokkeja
– vie turhaan tilaa ja vaikeuttaa
  muun hyötyjätteen erottelua

Pidetään Suomi siistinä
Laukaan Puhtaanapito Oy